SU TASARRUFU

SU TASARRUFU

Kastamonu Valisi Avni ÇAKIR'ın Su Tasarrufu konusundaki 28.12.2020 tarihli yazısı

             İklimsel değişiklik, küresel ısınma, endüstriyel ve tarımsal kirlilik, hızlı kentleşme, bilinçsiz su tüketimi, nüfus artışı, temiz su kaynakları üzerinde baskıyı artıran önemli faktörlerdendir.

Su havzalarındaki kirliliğin önüne geçilmesi, bilinçsiz su kullanımın önlenmesi, içme ve kullanma suyu konusunda tasarrufta bulunulması, tasarruf ve doğru su tüketimi bilincinin eğitimler aracılığıyla toplumda yaygınlaştırılması su kaynaklarımızın korunması bakımından elzem hususlardandır.

Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de mevsimsel olarak daha kurak bir mevsimi yaşadığımız aşikardır. Önceki yıllara göre yağışların yetersizliği de dikkate alınarak temiz su kaynaklarımızı korumak ve su kaynaklarımız üzerindeki kirlilik riskine karşı aşağıdaki tedbirler alınmıştır.

İlimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında su tasarrufunu sağlamak amacıyla bu Genelgenin yayımı tarihinden itibaren 4 ay içerisinde, hizmet binalarında, yemekhane, okul, yurt ve pansiyonlarda vb. eklentileri dahil tüm ünitelerinde uygun olan musluklar için su tasarruf başlığı takılacaktır.

Kurum idarecileri tasarruflu su kullanımı konusunda personelini bilgilendirecektir. Belirlenen süre içerisinde kamu kurumlarında musluk tasarruf başlıklarının takılması hususu ilçelerde Kaymakamlıklar, İl merkezinde ise Valiliğimizce oluşturulacak heyet marifetiyle denetlenecektir.

Kamu kurumu yöneticileri, kurumlarının bahçelerindeki çim, ağaç sulama sistemleri, araç yıkama üniteleri gibi birimlerde su tüketimini azaltmak için azami tasarrufa riayet edecek ve gerekli tedbirleri alacaktır.

Merkez ve ilçe belediye başkanlıklarınca su tasarrufunun önemi, dikkat edilmesi gereken hususlar ve alınması gereken tedbirleri içeren küçük broşür hazırlatarak 22 Mart 2021 (Dünya Su Günü) tarihine kadar su faturasının ekinde abonelere ücretsiz dağıtımı sağlanacak, su tasarrufu hakkında merkezi alanlarda afiş/pankart asılarak tasarrufun önemi halkımıza duyurulacak ve abonelerine kısa mesaj yoluyla bilgilendirmede bulunulacaktır.

Merkez ve ilçeler dahil olmak üzere baraj ve göl gibi temiz su kaynaklarını besleyen dere, ırmak, akarsu gibi kaynaklar üzerinde kirlilik yaratan unsurlar için Belediye Başkanlığı, DSİ 23. BölgeM üdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve kolluk güçlerinden müşterek oluşturulacak ekipler marifetiyle belirli periyotlarla denetimler yapılacak, kirlilik yaratan kaynaklara yönelik gerekli yaptırımlar ilgili makamlarca uygulanacaktır.

İl Müftülüğünce içme, kullanma ve tarımsal sulamada tasarrufun önemi konusunda Cuma günleri okunacak hutbe ve vaazlarda bilgilendirmede bulunulacaktır.

Okullarımızda, periyodik olarak öğrencilerimize su tasarrufunun önemi ve su kaynaklarının kirletilmemesi temalı eğitimler verilecektir.

Köy muhtarlarınca, köy sınırları içerisinden geçen dere ve akarsulara evsel atık, çöp, moloz vb. kirleticilerin atılmaması yönünde köy halkı bilgilendirilecek ve atanların tespit edilmesi durumunda ayrı bir suç olmadığı takdirde Kabahatler Kanununa göre işlem yapılacaktır.

Ayrıca, bizzat köy muhtarlarınca özellikle yaz dönemlerinde su kesintisi yaşanmasının temel sebebi olan şebeke suyundan bahçe sulamalarının önüne geçilmesi için köyde gerekli denetim yapılacaktır.

İl Özel İdaresince, dere yataklarına yakın olan ve kanalizasyon sistemleri bulunmayan köylere yönelik kanalizasyon sistemlerinin kurulmasına öncelik verilecektir.

Kastamonu Üniversitesi başta olmak üzere, proje birimleri olan kurumlarca iklim değişikliği sorunları, su kirliliğinin önüne geçilmesi ve su havzalarını korunması amacıyla TÜBİTAK, IPAIII, COSME Programları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulusal Ajans, Avrupa Birliği gibi ulusal ve uluslararası hibe ve fon kaynaklarına projeler üretilecektir.

Tarımsal faaliyetlerde bulunan ve geleneksel usulde suyu tarlanın içine kontrolsüz bir şekilde ve aşırı akıtan salma sulamanın önüne geçilmesi, sulama sistemi alt yapısının iyileştirilmesi, damlama ve kapalı sistem sulamanın yaygınlaştırılması için il ve ilçe tarım ve orman teşkilatı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü ve DSİ 23. Bölge Müdürlüğünce gerekli bilinçlendirme faaliyetlerinin yapılması, proje ve hibe desteklerinin duyurularak yaygınlaştırılması için gerekli çalışmaların yapılması hususunda;

Gereğini rica ederim.

Avni ÇAKIR

Vali

13.01.2021 484

13-01-202113-01-2021